пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

                         МІСТУ ПОТРІБНІ ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ

(інформація в рамках співпраці з Енергодарським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді)  

В Україні активно розвивається нова соціальна послуга для вразливих сімей з дітьми – патронат над дитиною. Послуга патронату дозволяє запобігти інституційному розміщенню дитини й створити безпечні та належні умови для її розвитку, дає можливість дитині бути почутою, бути поруч  з дорослими, які готові професійно пояснити дитині, відповідно до її віку та стану, що відбувається в її житті та житті її родини, окреслити перспективу перебігу подій. Світовим досвідом вже доведено, що інтернати не виконують покладену на них виховну функцію і є травматичними для дітей.

Патронат над дитиною - це новітня для України послуга з тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Розмір грошового забезпечення патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Також на утримання кожної дитини, влаштованої у патронатну сім’ю, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.

Умови надання послуги патронату зазначені у Постанові КМУ №148 від 16.03.2017р. «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».

 Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців. 

У випадках, коли існує загроза життю та здоров’ю дитини, вона не може залишитись у своїй сім’ї, а має бути переміщена у відповідні місця безпеки. Вирішується питання про позбавлення біологічних батьків батьківських прав. Рішення суду подекуди триває близько року. Де і з ким увесь цей час має перебувати дитина? У звичайному житті - це, насамперед, родичі дитини, які можуть терміново забрати дитину. Якщо говорити про сім’ї у складних життєвих обставинах, то в цьому випадку необхідно звертатись до патронату - екстреної соціальної швидкої допомоги, у випадку, коли є ризик розміщення дітей в інституцію.

На превеликий жаль в м.Енергодар відсутня послуга із термінового влаштування дітей, які не мають статусу позбавлених батьківських прав.

Запровадження патронату – практика, яка поширена в інших містах України та за кордоном, але зовсім не знайома енергодарцям.

На обліку в Енергодарському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 214 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. З них сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства – 49.

Зараз значна увага з боку держави приділяється  реформуванню системи інституційного догляду та заходам підтримки сім’ї, впровадження інноваційних альтернативних форм виховання, наближених до сімейних. Таким критеріям відповідають: біологічні сім’ї, патронат, усиновлення, прийомні сім’ї, опіка та піклування, дитячі будинки сімейного типу.

Наразі із 160 патронатних сімей, які функціонують в Україні, у Запорізькій області лише 2: у Комиш-Зорянській громаді та у Михайлівській райдержадміністрації.

Тому, Енергодарський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ЗАКЛИКАЄ небайдужих громадян, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки  до співпраці за адресою : м.Енергодар, вул. Козацька, 17  каб.№3,  тел.: 6-19-54

Немає коментарів:

Дописати коментар